Saturday, December 31, 2011

piknik

Hari: Khamis
Tempat: Sg. Congkak
Peserta: 8 dewasa
15 kanak2

Cuti skolah da mnghmpiri pnghujung nya..kbtulan, ngah study week, bila my mom ajk g picnik, laju2, nak ikut...heee kunun2 nak lapangkan sdkt pemikirn..nak sdut udara sungai..tp, bla tba wktunya, kesihatan x mngizinkan. dan berlarutan hingga hari ni. moh laa layan bbrapa keping gmbr yg mmpu ditgkap dlm keadaan kshtan yg kurg baik sbgai penutup tahun 2011...

Kaum wanita membakar ayam, udang, dan sosej


Mendukung pakwe kecilku


Kak ngah n loqman di tgh2 sungai


pakwe kecilku dan makwenye, oit!, curang erk!


pakwe kecilku tidur..bersama2 ku..opsss, x pakai baju plk die >.<


smoga kesihatan brtmbh bek,,dan selamat tahun baru kepada semua pembaca...:)

Tuesday, December 27, 2011

Review 2011

Menggolek-golekkan diri smbil ditemani buku dan nota..da 2 3 hari begini, study week yg begitu sunyi, tp tenang dan aman..terasa cpt masa berlalu. hari ni da 27.12.2011..bila berada di sni, smlm, hari ini, dan esok adalah sama. begitu tak terasa angin tahun baru yang bakal tiba. rutin harian pabila exam makin dkt ni, bngun, mndi, mentelaah, buhsan2 men game, surfing tenet, dan buhsan ngadap buku blk, ase ngntok lalu tdo, bngun ngadap buku, ase da tepu,ngdap laptop..mgkn, yg sedang membca coretan aku ni pn da terasa bahang kebosanan nya..hehe

4hari lagi, 2011 melabuhkan tirai selamanya..klo bkk fb, da de orang yg counting days to new year..wah smngt..bila melihat kembali gmbr2 lama, ngopenye bnyk nostalgia 2011 buat aku..erm..n nostalgia itu aku abadikan di blog ku ini sbgai penutup tahun 2011..

Last Semester as Undergraduate Student
Last smstar nie, kepala tiong2 sket. ngn tesis yg menari2, ngn LI ag, ngn kOlej, kelab math..tp enjOy tetap enjOy..tyme ni laa, mcm2 event dah diaturkan ngn da5..stp xtvt da dilaporkan dngn lengkap skali oleh ahli2 da5 kt blog kami....klo nak cte, mmg pnjg berjela, maka layan kan jela gmbr2 ni..

Dafive

Heswi Kajai

Mathematicians

JAKSA KAJAI 10/11

4 pics yg menggambrkan segalanya,,,kngan ngan dafive, ahli heswi, mathematicians n jaksa kajai, sbgai pnyeri 2011...slps je abeh exam as a student undergrade, melalui 3 bulan sbgai pljr prktikal di Unit Kajian dan Penyelidikan, Ibu Pejabat RISDA.


Puasa dan Raya,,kmudian menghitung hari bersama teman2 untuk menerima segulung ijazah selepas 3 tahun berhempas pulas, dan akhirnya, di sini, Universiti Kebangsaan Malaysia, kami dianugerahkan IJAZAH SARJANA MUDA SAINS DENGAN KEPUJIAN (MATEMATIK)




Meneruskan perjuangan dlm bidang ilmu di bidang sarjana, dan bakal menempuh peperiksaan yg pertama sbgai pljr sarjana pada 12/1/2012,,piuuuu,,.xbnyk gmbr yg smpat dirakamkan wktu belajar nie..hnya kenangan swktu perkhwinan sheera,



Dan di penghujung tahun ini, aku hnya ditemani buku dan 3 tedy kecil ini...



Terlalu bnyk pahit manis spnjng tahun 2011 yg boleh aku jdikan pedoman meneruskan kehidupan ini. Alhamdulillah atas segala kurniaan Allah spnjng khdupan ku 22 tahun ini. Terima kasih buat mak dan abah, para pensyarah, dafive, sahabat handai, adik kakak yg telah bnyk mencorakkan hidup ini.. Semoga tahun yang bakal menjelang tiba, akan lebih mengindahkan kehidupanku..InsyaAllah...

Dan aku menunggu detik itu...111223 :)

Monday, December 26, 2011

indah khabar..indah gambar


ok..sila terliur..waaaaa inilah gmbr pizza 7 cheese yg digembar gemburkan bakal wat anda x tido malam..termimpi2 dan mengigau..spe yg gile cheese, psti akan terbayang2 akan keenakan pizza ini..pd sabtu yg lalu, sy bersma salah sorg ahli da5, telah menapak ke pizza hut, mines utk menikmati kelazatan pizza yg mnjdi kegilaan rmai ini..mula2 smpai, pergh! beratur smpai luar, nak tgu sit kosong..penuh woO..maka, kami pn berjalan2 dlu mngintai2 baju yg diimpikan oleh pcah tydekitaro ini..almklmlaa,, org da nak mula bekerja, mst nak crik bju baru kan..woo, smngt2..tepuk tgn 2 kali...stlh misi mncari bju yg berkenan di hati tidak berjaya, ditmbh dngn prot yg mula mndendangkan lagu hati kama, kami kembali smula ke kdai trsbut..oleh krna pkerja yg mnyambut pelanggn di muka pn2 kdai itu agk tersiput2, dgn pntas pcah telah menyeludup msuk ke pizza hut dan mncri sit kosong. lalu, org yg kt pintu xdpt sit ag, kami da dpt sit dlu...weeeee

servis kt c2, bley bg gred C..kt situ da xde da mnde alah yg nak tekan2 tuh..yg de call, cancel ngn order (alaa, mnde yg bley picit2 tuh)...so, kt sni, kne angkt2 tgn klo nk menu n order..ase2 nye, pkerja kt stu baru2,so servis die kiok sket..org yg msuk lmbt pn da dpt mknn yg diorg order, kami xdpt2 menu ag..aisey..ni mst sbb potong Q td...kih3..lps dpt menu, dgn penuh pntas, mmbuat plihan pizza yg telah lama diimpikan...

diringkaskan cerita, pizza pn smpai...begini laaa ngopenye...



haaa, aku je laa yg amek gmbr, die sdap dok posing...sabar je laaa..ok, kunun2 nk tarik pizza yg de cheese tuh tggi2, tp dukacitanya xde pe yg nak ditarikkn, xsmpai 2cm tarik, da putus..cet, xsprti dlm iklan langsung...ble makan tuh, mmg terasa cheese die, tp sbb lidah ni lidah kayu, maka, rase nye xde beza pn dngn pizza yg 1 cheese, 2 cheeses dan bercheese2..n plg muak, adalah de philadelphia (sila rujuk gmbr di atas skali)...huwaaaa,,,ase nye masam2, dan boleh memuakkn bg mreka yg sng muak...aku mkn 2 slices, pcah mkn satu slice..then 2 2 give up..mmg muak..akhrnye, bgkus dan dibwa pulang..

tp apa2 pn..terkabul sudah hajat nak makan pizza 7 cheese, bg mereka yg mmg kipas-giler-mati cheese, anda patut mkn pizza ni, utk merasa cheese yg tramat laaa bnyk ni..tp awas, cheese mngandungi kndungan lemak yg mmpu meningkatkn kolestrol bdn (yke?) ase2 nye laaa...ihiik..special thanks to pcah krna sudi belanja diriku..heeee len kali blanje ag erk,, kenny rogers ke, nandos ke..wawawaawawa,,,kamsahmida, arigato..tocei...:)


ni adik debab...di dlm mkmal, mmbawa beg pemberian knduri akk fatien... :D

Wednesday, December 21, 2011

sepetang

sepetang slps melalui 2 sesi perbentangan, smlm dan hari ini..pulang ke blk dgn segala letih..lalu mncari sdkt ruang utk berehat di celah2 brbagai agenda yg sudah trsusun di minda..esok, de satu lagi prbntngan, yg menuntut kepahaman yg tinggi trhdp pmbcaan yg dibuat. namun, rehat itu perlu sblm mmberi tmpuan pd prbntgn keesokkn hari nya. tetapi, rehat skali lagi diganggu, dngn alunan muzik yg sudah ckup mbuatkan hidupan len hakta burung dan monyet2 juga tidak akan dpt melelapkan mata..entah utk kebarapa kalinya perkara yg sma berlaku. lalu dgn lemah longlai badan ini bangkit utk mngmbil wudhuk dan menunaikan solat asar ( juga utk meredakan sdkit amarah akibat rehat diganggu )

seusai solat, lptp di dlm locker di keluarkan. pntas, mmbuka document di dalam folder, and trus mncari fail document fazz dan meneroka folder yang seterusnya surat kami...pntas tgn memilih surat2 yg bersesuaian utk dijadikan cnth..lalu..ah ha..itu dia..double klik dan terbuka laa ia.. dngn satu perasaan yg penuh yakin, dan tidak mahu berpaling lagi, tgn menaip tajuk utama surat Memohon Pertukaran Bilik.

ya, tatkala anda ditimpa masalah, jika tiada ubat utk permasalahan trsbut, cara yg terbaik adalah pergi sejauh nya dari masalah itu. dan ini merupakan jalan terbek. drp rehat terus terusan dinafikan hak nya, daripada study terus terusan dibuli insan lain, maka sbgai tuan punya badan, saya harus mmberikan rehat dan study satu priority yg tggi. sudah ckup mereka dianayai slama berbelas mggu lamanya. aduh kasihan. ku bilang pd mereka, "rehat dan study, sabarla ya, tggl beberapa mggu sja lagi. klo ada rezeki tahun dpn, tiada siapa pn akan mengganggu kalian..sabar yaa.." begitula bagaimana nasib rehat dan study yang tidak trbela..diharapkan rehat dan study tidak akan mengalami tekanan jiwa yg dlm..

skian, cerita di petang hari..

drp:
rehat yg x ckup rehat.

Monday, December 19, 2011

I LOVE U

on da way pulang dr klaz, dgn menaiki kiffah,
dpt msg dr merah
" Faz, try cek utang plajar..da negatif..mybrain da byr duet kte.."
mula2 bce, mmg epy gile..
thanks merah, cuz mmberi satu brite gmbire nie..
tyme tuh x taw npe sebak je rse..
yurn kolej nie mmg buat aku pk pnjg dr msuk sem 1 ag..
nk mnx kt parent xsnggup..
sbb da bnyk sshkan diorg..

da 2thn lbey,aku jrg mnx diorg duet blnje,
alhmdulillah, Allah beri aku biasiswa..
smua blnje, aku kluar duet sndr..mmg xmo sshkan diorg..
tp ble da smbg bljr nie, ngn xdpt mne2 pnjmn (hngga saat ni)..
yurn kolej sdkt sbnyk merisokan aku..
tp, ble mybrain da byrkan,,,
aku syukur sngt2,,xpayah nak menyusahkan mak ayah..
mgkn bg org len, mnde ni xde pape pn..
tp bg aku, mnde ni amat2 besar mkne nye..
utk tidak menyusahkan kedua ibu bapa ku,
adalah mnde yang amat2 aku kesahkan..dan aku nak cpt2 kje, cpt2 dpt gaji, spy turn aku plk beri mereka rasa, duet hasil titik pluh aku..dengan izin Allah..

MAK..ABAH..LOVE U TWO VERY MUCH..♥





Sunday, December 18, 2011

Mati Hidup Semula

Sambil2 wat slide tok prbentangn minggu depan,
dgr sinar fm..
layan je sume lagu baru ke lame kew.
bez gak..asyk dgr lagu dlm lptop, kdg2 tuh buhsan juge..
ps2 dgr lagu jamal abdillah..
mati hidup semula..
lirik lagu tuh pn bez...
layan~~

Tak sudi memandang tidak mengapa
Kerna ku mengerti aku insan hina
Tapi dengar apa ku katakan
Untuk pedoman di hari muka

Dulu hidupku rasakan mati
Mata terbuka tapi tak berhati
Kiniku rasa dihidupkan kembali
Walau peritnya setengah mati

Baru kukenal bulan dan bintang
Betapa indah dunia dipandang
Baru kukenal ibu ayah adik abang
Kerana dulu fikiran melayang

Jalan nak ku lalu masih panjang
Akan ku tempuh hari mendatang
Kepadaku berilah perangsang
Agar kejayaan dapat ku julang

Manusia seperti ku usah kau hina
Kelak menambah sakit didada
Selagi aku bernama manusia
Tak lepas dari salah dan dosa

Salah ku lakukan meruntuhkan nama
Kerna perbuatan mengikut rasa
Namunku bersyukur pada Yang Esa
Setelah matiku hidup semula

Saturday, December 17, 2011

scare ur rumet...

tibe2 trjumpe sumtink yg menarik di fb
gelak horror gle, dan niat utk prktik kan mnde ni di mse akan datang..
ptg2, otak pn kurang sudah x brape sihat..
apakah mnde yg bley dipraktikkan itu?
tadaaaa....



ngeh3,,,
sewel suda....

Friday, December 16, 2011

Cerita Suami dan Isteri

Mari renggangkan sdkit urat2..
Dengan kisah tntg suami dan isteri..
Begini ceritanya...

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Pada suatu malam,sepasang suami isteri sedang menonton televisyen..…Rancangan apa tak dapat pula dikenal pasti.Tiba-tiba si isteri mendapat idea untuk mengisi masa lapang mereka.

Si isteri : Abang,nak tak kita catatkan sikap atau kelakuan kita yang tidak kita senangi.
Si suami : Untuk apa semua itu
Si isteri : Selain untuk mengenali abang dengan lebih rapat, kita juga boleh tahu apa sikap ayang yang abang tidak sukai dan begitulah sebaliknya
Si suami : Emmm…Baiklah
Si isteri : Tapi untuk lebih kepuasan dalam catatan kita nanti, kita berpisah tempat tidur malam ni.Untuk malam ni saja.
Setelah dipersetujui, malam itu mereka berpisah bilik tidur,si suami tidur di
ruang tamu manakala si isteri pula di bilik tidur.Mereka masing-masing kelihatan kusyuk mencatatkan segala keburukan masing-masing

Keesokan paginya,semasa pasangan ini bersarapan pagi, si isteri telah mengeluarkan hasil catatan semalamanya. 3 helai kertas semuanya.Penuh ketiga-tiga muka surat tersebut..
Si suami terkejut melihat sebanyak itukah buruknya sikapnya selama ini terhadap isterinya.Tetapi si suami bersahaja walaupun
dalam diam ada hati yang terluka..

Si isteri : Abang,sebelum ayang bacakan semua ini ayang minta maaf sekiranya ada yang menyinggung perasaan abang nanti.
Si suami : Tidak mengapa sayangku..Bacalah. ..

Si isteri pun membaca satu persatu tentang sikap suami yang tidak disukainya.

Si isteri terus membaca dan membaca sehinggalah tamat catatan yang terakhirnya. Dengan berpuas hati si isteri tersenyum kepada suaminya.

Si isteri : Sekarang giliran abang pula..
Si isteri berdebar-debar menunggu, Si suami mengeluarkan kertas-kertasnya,

Si suami : Sayang, abang minta maaf banyak-banyak sebab tidak ada apa yang perlu abang catatkan di kertas ini..Sesungguhnya sayang tidak ada kurangnya bagi abang.
Ketika saat abang menerima ijab dan qabul lagi, abang sudah sedia menerima sayang dengan sepenuh hati dan jiwa. Sayang merupakan anugerah yang dikurniakan ALLAH S.W.T. kepada abang.
Abang minta maaf sekali lagi jika selama ini terlalu banyak sikap abang yang tidak sayang senangi. Abang cuba membahagiakan sayang,tapi jika abang tidak mampu, MAAFKAN ABANG…….

Si isteri tidak terkata apa-apa….Yang ada cuma penyesalan yang sarat penuh di dada.Si isteri menangis di dada suaminya..Memohon keampunan… ….

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

p/s: sblm brkahwin, syurga di bwh telapak kaki ibu, slps kahwin, syurga di bwh telapak kaki suami

p/p/s: wanita senang masuk syurga, dan sng masuk neraka. Salah satu cara masuk syurga, adalah dngn mentaati suami.

p/p/p/s:hbgn antra suami dan isteri trutama rhsia di blk tdur tidak boleh diberitahu pada org lain, wlaupun ibu bapa, mahupun teman rapat.

Wednesday, December 14, 2011

pepes!

Da bbrapa kali aku n merah g kafe kolej,
lalu dpn meja yg mnjual mknn yg bernama "pepes"
dan tersnyum2...
mne x nye, klo salah sbut, buruk beno bunyi nye..

cerita yg ingin disampaikan sudah diketahui oleh merah..
maka nya, merah, jgn bce! awk da taw!..
kih3..

oleh sbb terober msra ngn pkck cafe,
ditmbh prasaan nak taw po mondo pepes nie..
maka, ringan je mulot nie bertanye..
'pkck, pepes tuh ape?'
smbil menunjukkan ke arah jualan pepes..
pkcik tuh jwb..
'pepes tuh sedap...'
aku tnye ag skali..
'pkck, pepes tuh apew?'
pkck jwb..
'pepes tuh sdap..'
sngt x mnjwb soalan pkck nie..
merah dok gelak2 da sblh aku...
'yela, mmg la sdp, pepes tuh ape? ikan ke ayam'
pkck tuh jwb,
'xtaw la dik, pergila rasa'
adooi...pkck..pkck..
sje je nak wat lelucon ptg2 ni kan...

aku pn search la kt tenet serba sket pasal pepes nie..

mengiurkan bukan?
pepes ni ala2 otak2..
tp die de kelapa dlm die..
de mcm2, de pepes udang, de pepes ayam, de pepes ikan..
die akan kisar ayam, ikan or udang,
dengan tepung, n rempah2..
then letak kelapa...lalu dibalut dan dibakar!
rase nye pedas2 dan berempah..

mgkn kne cube bli pepes nie..
n jmpe pkck tuh.
smbl berkata
"pepes tu sedap...."

:)

Tuesday, December 13, 2011

Salah Hantar Emel

Kdg2, bca kisah2 yang melucukan, boleh mengurangkan sdkt tekanan..
oleh itu kwn2 skalian, marilaa kite regangkan sdikit tekann dgn mmbca satu kisah lucu yg bertajuk..
"SALAH HANTAR EMEL" (bce tajuk mcm doraemon sbut)

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o

Seorang lelaki telah menginap di sebuah hotel di KL. Terdapat sebuah komputer di dalam bilik hotel itu. Dia pun mengambil keputusan untuk menghantar e-mail kepada isterinya.



Malangnya, dia telah tersalah taip alamat e-mail isterinya dan tanpa mengetahui kesilapan itu, dia pun terus menghantar e-mail tersebut. Di sebuah rumah di Kedah pula, seorang janda baru sampai ke rumahnya selepas pulang daripada majlis pengebumian suaminya. Janda tersebut mengambil keputusan untuk menyemak e-mailnya untuk melihat sekiranya terdapat mesej daripada saudara-mara dan teman-temannya.

Selepas membaca e-mail pertama itu si janda tersebut pun pengsan. Anak lelaki janda tersebut pun bergegas ke bilik ibunya dan mendapati ibunya terlentang di lantai dan dia pun membaca mesej di dalam skrin komputer:


To : Isteri kesayanganku
Date : 6 April 2009

Subject : Abang telah selamat sampai

Abang tahu Sayang pasti akan terkejut dengan kehadiran mesej ini. Mereka telah menyediakan komputer di sini pada ketika ini dan kita boleh menghantar e-mail kepada sesiapa sahaja terutama insan kesayangan kita.

Abang telah selamat sampai dan telah menginap dengan aman di sini. Abang lihat semuanya telah di sediakan di sini untuk kedatanganmu pada hari esok.Semoga berjumpa denganmu nanti,

Sayang. Abang harap perjalananmu ke sini nanti lebih bermakna seperti apa yang telah Abang lalui ketika ini.

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

p/s: msa nak blk, saya, merah dan farah bersma bas yg kami naiki mengalami kemalangan kecil..heeee dup dap dup dap jntung, tp xde pape pn sna nye...wakakaka

Sunday, December 11, 2011

Isi Hati

Aku menulis di petang ini, utkku diriku sndr, juga buat pmbaca sekalian.
Penulisan bukan cara yang terbaik utk aku meluahkan perasaan. tapi tika mana aku keseorgn, tiada teman yang amat aku sayangi di sisi, tiada teman sebilik yang boleh mndgr luahan aku lagi, penulisan ku kira sbuah tmpt yang terbaik waktu ini.

ku alami weeknd yang sangt2 menekan jiwa. kerap kali aku menitiskan air mata, dan aku merasa btul2 kesunyian tika ini. aku bagaikan terjatuh dlm satu jurang yg amat dlm, dan aku blum berupaya utk bangkit berdiri dan meneruskan perjuangan aku dalam bidang ilmu ini. peperiksaan akhir yg bakal menjelang tiba 3 mggu dr skrg benar2 buat aku tertekan. dan tiada siapa yg memahami apa yang aku rasai.

keputusan mara masih blum aku terima. dan ku kira, aku gagal dalam permohonan trsbut. stlh penat lelah aku prgi ke sana bbrapa kali, tp prmohonan aku ttp digantung tidak bertali. dan aku lebih selesa mnganggap aku tidak berjaya dalam permohonan trsebut. dalam masa yang sama, aku redha, tetapi aku terasa sedih dengan apa yang berlaku. berdosa nya aku mempersoalkan qada dan qadar Allah, aku percaya ada hikmah disebalik apa yang berlaku. tapi bukan senang utk menerima kegagalan atas usaha yang telah aku buat. dan ini sangat2 menambah tekanan aku.

Tuhan tidak menguji hambaNya, jika hambaNya tidak mampu menghadapi perkara itu. tapi skrg, aku terasa, teramat berat ujian Allah ini utk aku tempuhi seorang diri. terasa bagaikan burung, yang terbang sebelah sayapnya, utk smpai ke destinasi.

aku mmg tidak pndai menegur org.. itu satu kelemahan aku yang dari dlu tak dapat aku atasi. aku bimbang, teguran aku, akan memberi kesan pada hati org len. sbb itu, aku lebih suka berdiam, dan menelan segala marah, sakit, kecewa, sedih, seorang diri. seorg teman, pernah menegur, aku marah bagaikan api. tp aku ank kedua, dan spttnya aku bersifat air. aku tidak pernah mnjdi api, tp aku mmpu bertukat tsunami. api hnya mampu mmbakar satu bangunan, setidaknya satu kawasan, tapi tsunami mampu menenggalamkan satu bandar acheh. itu kemarahan air. dan aku akan menyesal yang teramat andai aku memarahi ssorg..dan akibatnya, aku sndr yang akan menangis..

aku tidak meminta teman yang mmpu membuat aku senyum gmbira, gelak penuh ceria, tp ckuplah teman yang tidak membuat aku terluka. dan ini membuat aku bertambah tertekan. sangat tertekan. teman, jika engkau membaca penulisan ini, bukan aku ingin memburukkan engkau, ataupun menyatakan aku lebih baik dari engkau. tapi, fahamilah, aku tidak pandai menegur. dan anggplah, seolah2 aku berbicara dgnmu tika ini.

ckuplah bertanya soal pakwe padaku. bkn aku tidak mahu bercerita, tp mmg tiada sape pn yg aku sayang tika ini selain ibu dan bapaku. fahamilah. dan jgn brkali-kali bercerita soal kahwin, tunang jodoh dan sebagainya. kenapa tidak kau pinta pada yang Maha Esa, sesungguhnya dia yang menentukan jodoh dan pertemuan. jgn hanya bicara dibibir, tp tidak berusaha meminta padaNya. sahabt, Allah suka hambaNya merintih dan meminta padaNya, dan InsyaAllah, dia akan kabulkan permintaan hambaNya..fahamilah...

sbgai pelajar, tggjwb kta adalah menuntut ilmu pengetahuan, berusha sehabis baik utk mengejar kjyn. oleh itu shabat, bersungguh2 lah dlm membuat stp kerja yang diberikan. pikul lah stp tanggjwb itu shbis baik. kita sama2 belajar, sme2 menuntut ilmu, fahamilah. tlg menolong lah antra satu sama lain, dan mengmbil berat stp tugas yang diberikan. maafkan aku, kerna aku tahu aku tidak selayaknya menegur engkau whai sahabat, tp engkau sprti cermin bagiku. aku menasihati engkau dan memuhasabah diri, agar aku juga tidak lalai dalam perjuangan ini.

dan tika ini, aku rindukan ibuku, wlaupun bru smlm aku bersua, tp aku ingin menangis di riba ibu sepuas-puasnya. agar hilang beban yang aku tanggung ini.
mak...:(
maafkan aku sahabat. aku juga insan yang serba kekurangan...maafkan aku...:(

"besederhana dalam segala hal. besederhana dalam menyayangi seseorang, besederhana dlm berbicara, besederhana dalam tingkah laku, besederhana dalam pergaulan, agar sakit itu tidak begitu hebat" ... :(

Saturday, December 10, 2011

Shieldtox!

i need shieldtox!!
to get rid of 'them'
buzz!
go away from my life.
i dont need you!
dont disturb me!
go go!
urgh!!!


::crazy oredy::

Tuesday, December 6, 2011

Hanya PadaNya...

Dlm smggu dua nie, faz asyk dgr psl kawen.
Mgu lps, akk fatien kawen, sabtu lps, g knduri kawen syira,
ps2 g uma almie, mak almie cter psl kawen,
hri nie dpt jmputn kt fb, kosmate, rinie nak kwen bulan dpn.
mgkn musim cuti skola, jdi rmai yg nak kawen..

kwn skola rndah da de yg kawen,
kwn skola menengah pn sme,
kwn mtrik pn da kawen bulan lps,
kwn se-ukm pn da kawen..
ps nie, rmai ag yg akan antr kad kawen..

tipula kalo faz ckp, x terasa pape..
jauh di sudut ati faz, faz gmbira melihat kgmbiraan shbt2
yg bhgia mndirikan rumah tngga..
da smpai seru merka..
trdetik gak, bile laa mse faz plk..hurmm..
tp smua tuh di tangan Tuhan,
faz hnya mmpu menunggu...

td, brborak rncak soal jodoh ngn merah..
brcerita psl kawen ni mmg sronok..
mcm2 yg kami sembang,,,
sblm kte benar2 jmpe insan yg benar2 dijodohkn tok kte,
kter trpkse melalui pelbagai prkara.
utk memilih insan yg smpurna di mata kte bkn sng..
utk memilih insan yg bkal kte habiskan seisi hidup kte bersama dia bkn semudah memilih ikan di pasar.
memilih insan yg bakal berkongsi bantal yang sama, duduk sebumbung, pengemudi bahtera rumah tangga, imam kepada kte dan anak2, adlh sesuatu yg amat sulit..
mcm2 dugaan dan ujian Allah berikan, sblm kte bertemu dgn Adam yang benar2 ditakdirkan utk kte..
kdg2, da bertahun bersma, tp trputus di tgh jalan,
kdg2, begitu setia kte menunggu, nmun si dia pula yng berpaling..
begitu laaa asam garam perhubungan..
tidak selalunya manis...

dlu, wktu aku muda remaja, aku mengimpikan sbuah perkhwinan yg srba smpurna,
mjls yg gilang gemilang,
pelamin yg sangat indah, hidangan yang lazat.
tp, ble aku semakin menginjak dewasa, aku mengimpikan sbuah perkahwinan yg sederhana, tp penuh barakah,
aku impikan teman2 trsyg disisi, mnjadi saksi prnikahn aku dan dia,
aku mngimpikan, seorg insan yg sngt2 menyayangi aku seadanya,
bukan kaya harta, bkn tampan bergaya,
tp seorg yg baik budi bicara, sedap di pndangan mata,
selesa bile bersma,
dan mmpu menegur aku penuh hikmah...InsyaAllah...

Ya Allah..rindunya aku pada bakal suamiku..
walau di mana dia berada..
smoga Allah selamatkan dia dari segala fitnah dunia..
dari segala malapetaka..
dan pertemukan kami dalam keadaan yang baik,
dalam suasana yang penuh keredhaanMu,,,

smoga kita smua mndapat jodoh yang baik
amin ya rabbal 'alamin..

Saturday, December 3, 2011

waduh

dlu, ok jew..np skrg ni serba x kne jew,,
nk msuk weeknd ni, tyme ni je la yg ley tdo lwt,
nk siapkn esaimen,
tp de plk insan yg psg lagu mcm knsert,
men game ngn sound beriye2..
shgga mengganggu gugat konsentrasi org len
sabar..sabar...
blom de sjrh dlm ukm nie, org makan org..
mgkn akan dtg, prkr itu akan berlaku,

p/s: idup atas bumi Allah ni, bkn seorg diri..perlu belajar menghormati kewujudan insan lain.

Wednesday, November 30, 2011

Puisi Buat Isteri

Trjmpe satu puisi,
yang dibaca oleh pelakon zahiril adzim pd isterinya shera ayob.
klo somi den yg bco gni tyme mjls kawen,
tngkap leleh laa gamak nye..
heeee

--------------------------------------------------------
Aku pasti punya masalah tiap kali ingin menulis puisi buatmu.
Entah kenapa, kuasa cintamu lebih berat dari kata-kata yang akan terkeluarkan.
Saat itu langsung aku setuju yang dirimu satu,
dan hari ini kau telah menjadi isteriku.

Ampunkan aku kalau aku pernah berkasar,
ampunkan aku kalau aku pernah mengherdik
ampunkan aku kalau aku pernah menjerit
ampunkan aku kalau aku pernah terpekik, melolong

Isteriku, percayalah sebabnya ialah kasih dan cinta
Akan ku jaga kau seprti ku jaga diri ku sendiri
mmg hidup iu tidak pernah ada jaminan keselamatn
bahaya, ancaman di mana-mana
tp selagi kau dalam dakapanku, aku berjanji akan menjagamu
setiap saat dan waktu
setiap siang dan malam
setiap guruh dan hujan
setiap panas dan terik
setiap nafasku.

Aku sering menadah telapak tangan
dan memohon pada Tuhan
agar kau, bukan sahaja menjadi isteriku
tetapi menjadi isteri yang disayangi Allah Ta'ala

Isteriku,
Selamat datang ke hidupku
Selamat menjadi isteriku
Selamat menjadi ibu bapa anak-anaku kelak,
selamat menjadi menantu ibu bapaku
selamat menjadi adik dan kakak pada adik beradikku.
selamat menjadi keluargaku
selamat menjadi pelengkap hidupku
selamat menjadi separuh dariku.....

------------------------------------------------


Tuesday, November 29, 2011

Berhenti Berharap

Pengalaman guru terbek dlm khdpn..
As s student, tugas utama adlh bljr..
soal jodoh, ketepikan dahulu.
mmg umo mkin mngkt, tp, bia laa..
slps ini, soal jodoh, aku serahkn pd keluarga.
x mahu trus menunggu, mcm pungguk rindukan bulan,
aku lebih suka mnjwb soklan teman2,
diri ini sudah berpunya atau belum.
jwpn nya, ya!
diri ini kepunyaan ibu dan bapa.
shinggalah saat aku diijab kabulkan.
sblm sampai saat itu, aku tidak akn merasa bangga wlau sedikit pn,
mgatakan aku kpnyaan insan yg belum tntu mnjdi muhrim ku.


pe yg pntg, lengkp kan diri dgn sbaik nye,
dan berdoa dipertemukan insan yg bnar2 mmpu mmbimbing
insyaAllah..
terima kasih teman2 yg sntiasa mmberi nasihat
moga doa kalian utk diri ini dimakbulkan.
smoga smua sahabt2 bertemu jodoh yg soleh dan solehah.
amin...

Saturday, November 26, 2011

Belly Belly

pg2 td, my cousin, kak yat da kol..
die tnye ble nk dtg uma die.
die de bli adiah tok konvo..
oppss,, konvo bln 9, skrg da bln 11 nk msuk bln 12..
heee, kire, nie adiah yg delay laa...

b4 nie, aku de mnx teddy bear beso kt die..
sbb kt uma die, de 2 tdy bear beso..
so, mnx die blikan 1, sbb die taw tmpt nk bli tdy bear murh
ngn cnfdnt n yakin nye,
"mst tedy bear!"

ps zhur, trus g uma die ngn mak
dok smbg2, n men2 ngn bdk2 keck,
tbe2 die lalu blkg n soh pejam mte..
aik, men pejam2 mate plk
kbtulan tyme tuh uma die de tetamu
so malu la i kan, nak pejam2 mate
mcm bday i plk rini

maka, slagi i x pejamkan mte i ni, slagi tuh die sorok adiah tuh kt blkg die..
ending die, bdk2 kecik tuh yg ttp mte den.
haha, siyes malu..
nsb bek den nie x cerah, xde la nmpk kemerah2 an di wajah.
buka2 je, dpt 1 plstik itam..
kak yat kte,
"sori la ela, xde balut2"

aku pn snyum je laaa..skali tgk dlm plstik de 1 kotak segi empat..
opss, xcited..


mule2 tgk kotak, ati da brkate
"alaa, nak tedy bear"
hehehe, ini la pompuan, x abez2 ngn tedy bear..
die kte,
"tuh kotak je, kak yat x jmpe kotak len, gune je la kotak tuh"
aku pn snyum ag, n tgn nie laju je bkk kotk tuh..
dlm ati de gak men teka teki,
po mondo dlm kotak nie..
de gak trpk, jam kot..
xpn, beg, or bku, or baju..

ps je bkk kotak tuh..
trus....zap!
oh my gucci, oh my prada,
dup dup dup dup..
terkejut gile3...
guess what?

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
opss, trbuka zip plk..

tadaaa~
My new BB @ BaBy (my phone name)
gewdik kan nk letak nme bagai
skali skala..

gile trperanjt ble tgk dlm kotk tuh de mnde putih nie
xtaw nk wt pe, sngih je mcm kerang sparuh busuk
siyes, trprnjt, malu, segan, sume de!
then, kat yat n kak imah pn ajr aku cre nak gune
mklm la, aku ni kg sket.
n x penah pn mmbyangkan tok gune baby tyme bljr nie

to Kak yat, thanks very much to this unpredicted present.
to kak imah, thanks for your guidance,
to mom, kak mar, bibik, and sweety preety anak2 spupu,
pndai u oll simpn rhsia erk..
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

p/s: ni yg nak bljr smpai ke tua nie...heeee

Thursday, November 24, 2011

Gastrik

Klo x clap aku, aku start kne sakit nie tyme nak msuk 3rd yr.
tym tuh kne dtg awl tok mmp,
bngn2 da ase penin gle, n mnth2.
jln nk g toilet pn trhuyung hayang..
skit prot tyme tuh, mmg xtrkte..
da letk mnyk, telan ubat pn x brkesan.
nsb bek tyme tuh, one of my friend de ubat gstrik.
die kte mgkn aku trkne gstrik.
1st tyme dgr, cm x cye. pe plk kne gstrik. impossible..impossible..
n x brani gak nk mkn ubat cair wrne putih tuh..
iskh,,,kang len plk jdi nye..
tp, tym tuh x pk pe da..yg taw, nak chat jew..
n alhmdulillah, shari ps 2, da ok da..

2nd tyme kne, mse 3rd yr, xingt 1st sem ke 2nd sem.
tp tym kne tuh, cm trok gak. tdo je shrian
bkk je mte, trus lari g tnds, n mnth.
blk blik, pejam mte.
even da pejam mte, katil ase berpusing2..
mmg ase seksa tyme tuh..ag2 da4 sume g mjls buka pose kt pwtc..
sdey xdpt ikut.rumet plk blk. so, shrian x mkn..lbey rela tdo, dr bkk mte, tp pinar2..
hoho..

n gstrk ni dtg ag tyme bln pose.
g klinik, dr sumbt ubat kt bontot.. malu wooO..
n kne satu injction plk tuh..
tym tuh kne bo bey ngn dr.
dpt crmh prcume di bulan pose..
da la skit, kne mrh plk tuh..sabo jelaa..


and bg sesiapa yg de mslh yg sme,
ni de sedikit petua tok korg:

  • mse makan kne jge. sngt2 kne jaga. dont skip any meal ecspecially, breakfast, lunch n dinner. n klo bley amek roti atau mknn ringan mcm biskut, kuih pd wktu ptg, n mlm. cuz pabila ssorg da diserang ngn gstrik, prot die da x ley kosong. kne sntiasa alas prot.
  • amalkan pemakanan yogurt. but take the original one. not one with strawberry flavour, banana flavour or any flavour. this is very good for stomach, ecspecially those who has experience gastric. (1st tyme mkn, mmg ase....yek!!nk mnth!..but after ate it everyday, da boley jilat2 bekas yogurt tuh ag...yummy..).
  • amalkan minum susu. susu bek tok prot.
tyme kne dlu, dr sarankan aku amek yogurt stp hr.
so, tok lngkh berjge2, stp mggu aku akn bli 5 botol yogurt n letak dlm loker.
bcuz yogurt x thn lme, tp msih bleh brthn dlm suhu blk dlm mse smgu.
tp, skrg tidak lagi. ase nye da brbulan gak x alami mnde nie.
ble da msuk alam bljr smula, pemakann da kurg dijaga.
kdg2 terskip gak bekpes. n bcuz of classes, trpkse mkn lunch lmbt dr wktu sbnr.
justeru, tnda2 awl sudah mula kelihtn.
kpale berdnyut2, selera mkn pn mnunjukkn pola penurunan yg agk drastik.
ubat telah lame tidak kelihtn,mgkn sudah xpired. huwawawa.
maka nya,
slide2 prbntgn yg sudah beratur, trpksa diletakkn dlm waiting list,
n trpksa ditunda pd trkh yg akan diberitahu kelak.
sekian.

kesihatan anugerah Allah yang tidak ternilai. hargai waktu sihat. seperti 5 perkara sblm 5 perkara. sihat seblum sakit. n jagelah pemakanan anda. Apa yang anda makan, boleh mnjdi penawar, dan juga boleh mnjdi racun. Wallahualam.

Wednesday, November 23, 2011

Hantaran

skrg nie musim org kawen..
baru2 nie, kt dlm kuliah, baru la taw pe beza wang hntrn, mas kawen, blnje kawen,,,
ok, ni snarai hntran yg diperoleh dr sumber bernama..


UPSR, PMR/SRP : RM1,000-RM3,000
SPM : RM3,000-RM8,000
STPM/DIPLOMA : RM8,000-RM12,000
DEGREE : RM12,000-RM15,000
2ND DEGREE/MASTER : RM15,000-RM20,000
PHD : RM20,000-RM30,000

bg kaum adam, mst tergaru2 kepale melihat nilai yg begitu bnyk kosong di blkg ye..
tringt cerita yg en malek tnjuk dlm klas..
npe hntran perempuan mahal...
punye semngt search kt google, akhrnye, jumpe gak...

Kenapa Hantaran Perempuan Mahal?
Ni antra reason mak ayah yg letak hntrn tinggi2, mcm anak raja..
  1. Anak pompuan sorg
  2. Anak pompuan skolah tinggi 20 tgkt
  3. Ank pompuan paling jmbu dlm family
  4. Anak pompuan kje high post
  5. Ank pompuan biasa pkai brg branded
  6. kakak blom kawen, jdi kne kasi double tok blnje kakak nya skaligus
  7. bapak pompuan, tokey kayu balak, mak pulak eksekutif
  8. utk mmbuktikan yg si lelaki mmpu menyara anak nye yg high-maintainence
  9. anak pompuan nya de taste, yg berkajang2 klo di senaraikan
  10. ank pompuan die je yg lengkap sgala nya, anak org len x!

Ni jwpn pihak lelaki klo hntran melampau.

1. Eh, nak meniaga anak ke pe
2. Kalau pndai masak ke, jahit ke, satu hal jugak, ni pndai mekap jew.
3. cmni, ckp je kt diorg, smpan anak tuh dlm store buat perhiasan!
4. kalau lawa mcm karisma kapoor tuh xpe la jugak. ni idung pesek mcm kene lenyek je
5. apa diorg ingt kte sedara bill gate kew

Ni kata2 yg pihak lelaki nak sngt nak dgr...

1. ikut suka hati lah,berapa nak kasik, kte amek. kami x cerewet
2. xpela. kalau x boleh adakan skrg, kahwen je dlu. lps tuh byr pelan2 cara instalment
3. jgn bimbng, korg cuma adakan hntrn je. duit mjlis smua kita sponsor.
4. psl skrg ni musim great sale sane sini, jadi kite ade staff discount. korg cume kasi 10% jew.
5. brpe korg nak kasi, kasilah. nak amek free pn x pe. anak pompuan kita rmai ag.
6. apa kata klo korg amek kakak nye skali. tp hntrn tetap same. kire 2 for 1 price laa..

and ni kata2 yg pihak pompuan nak sngt2 dgr..

1. okay stuju. kami up lagi 10,000
2. ni hntrn kire rupiah ke singapura dollar? kami cume simpan american dollar jew
3. kite x kasi pakai cash, korg pilih nak AMEX ke, Diners ke, boleh jew, sbut je smua name kredit kad.
4. sbgai hdiah upacara meminang, kita ada siapkn kereta lambhorgini. tuh kami da bawk skali tuh
5. ni korg mnx duit hntrn ke, duit nak blikan baju tidur? apasal murah sngt? up kan sket..


bkn nilai hntrn tuh yg pnting, tp nilai sbuah perkahwinan...biar sdrhana. tp penuh barakah...
pss..pss...(berbisik2)..buat encik ADAM sy di luar sne, klo nk masuk meminang, sy x nak bnyk2, nak harrier sbjik pn jdik laa..ihikz2..kiding o.O

Monday, November 21, 2011

kerna MR. Bolat...

mlm ni, nak study pn xkhusyuk,
laki pompuan, sume dok pakat2 jerit
dr cfe yg jrk nye lbey kurg 10meter, boley dgr jeritan2 nyaring itu
da mcm dalm stadium da haa...
kdg2 terasa gak kaki ni nak g dpn tv,
tp tv blok ngosak la plk.
disebabkn lemak2 bdn terkmpul, menjana kemalasn yg agk tgi utk bergerak mncri tv di blok len.
maka, hupdate kt fb je laa..
diorg jerit, aku tekan refresh..
diorg jerit ag, aku tekan refresh ag..
pengulas sukan x brbayr bnyk kt fb..ihikz..

mlm ni, sume bibik2 akn ddk dpn tv,
melawan majikan2 mereka...
indon gol, bibik say 'yes!',
mesia gol, majikan say 'klo indon menang, i antr u blk sne'
hehehe juz joking..

wlau ape pn, jgn la kerna bola, kte sesama islam,
serumpun nie dok mengutuk mngata sesama sndr..
dok bakar2 bndra ngr org len,
not matured anymore maaa...
sport should be a medium to tie our relationship,
jdikn sukn sbgai satu prsaingn yg sihat..

apa yg pntg?
harimau sudah baham garuda mlm nie..
AUMMMMM!!!!


..hnya mmpu berdebar-debar kt blk, smpai men refresh2 fb, syok jgk klo de geng nak tgk sesama...miss da5 wooo...:(

Sunday, November 20, 2011

Dimanakah mereka?

sjk ptg smlm, smpai tghri nie, berderet2 bdk kem permata pntar dtg..
smlm, kecik2 cumey lotey sume nye..
hr nie, bdk yg da beso2..
tringt zmn2 jdi fasi dlu..
mcm2 suka duka penah dirasai..
hmpir 10 kem kot penah g, n sume nye de cter msg2..

plg x penah dilupakan, hndle bdk2 bwh lembaga zakat
tyme nie, mmg sdey sngt.
wktu tuh faz bru abez spm, n tgh tgu rslt.
berkmpung hmpir sbln di klang, tok 6 sesi kem.
brtmpt di skolah agama pdg jawa, klang.
btul2 sblh perkuburn islam..heee
mule2 smpai xnmpk kubur tu.sbb mlm.
bile siang, terbentang luas prkuburn. spe yg tkut..
tp, lme2 da ok.

bdk2 yg g, adlh penerima zakat. mean dr kluarga yg mskin.
tp khdpn diorg mse tuh, xsprti yg kte gmbrkn
pkaian, aksesori dan gaya mreka nmpk bgitu bek.
n jauh brbza ngn kami pljr lpsn skola nie.
ase2 nye kami ag kolot kot dr bdk2 tuh..hahaha
tyme tuh la, faz jmpe bdk yg mmpunyai belasan kesan calar kt bdn,
akibt dipukul bapa sndr, yg kaki mabuk.
kt situ gak, faz jmpe bdk tgktn 4 yg xkenal abc..
kt stu gak faz jmpe bdk yg penah mnggugurkn kndgn berkali2.

yup, ni kisah benar, bkn carekarama mhupn samarinda.
korg bley mnanges ble dgr cte diorg.
korg bley rase, yg idup korg jauh leby baik, n rmai ag yg kurg bernasib bek kt mesia nie.
n korg bley ase yg korg kne brjye suatu hr nie, tok tlg org2 mcm diorg.
tuh yg faz ase slme jmpe ngn diorg ni.
wlaupn x sume, tp most of them, dtg dr kuarga yg tidk bahagia.
sbb tuh, rmai ank2 melayu yg menagih, merempit, bohsia.
sbb dr kck ag, merka trdedah ngn keganasn, kurg kasih syg n perhatian.

n plg x lupakn, pd kem yg sme, hmpr 7 org kne histeria.
oh my gucci, tyme tuh Allah je yg taw, bertpa meggigilnye bdn nie.
syok2 ngh mkn tyme mgrb, tyme tuh bdk2 ngh smyg mgrb jemaah kt dwn tgkt atas,
ktrg mkn kt tgkt bwh, skali dgr larian yg amat kuat dr tgkt atas
mcm tapak kaki kuda yg trlps..dpt imagine x?
dtg sorg fc, brlari2 kt kitog, soh nek, sbb de bdk hsteria.
so, bdk2 yg len ketakutn, n berlari2 tnpa arah.
ble kami nek, da 2 org brjgkt, bygkn, nk hndle bdk ag,
n nak kne kontrol dr supaya faz pn x terjngkit.
hahhahaha
ending die, 7 org kne, n nk pulihkn diorg bkn sng..
aish..pengalaman..pengalamn...
ni la akibat wat kem sblh kubur..huhu
kdg2 ase rndu sngt kt diorg.
ase nye da lbey kot 5 thun x jmpe diorg.
pe laa yg diorg wat skrg.
kt mne agknye diorg..
hrp2, khdpn mereka lbey bek saat ini..

::lihatlah, bagaimana mereka diuji, sejak kecil lagi. kita patut rasa bersyukur dilahirkan dalam keluarga yang sejahtera. Jangan pernah mengeluh atas ujian kecil yang Allah berikan, kerna ada lagi insan lain yg lagi besar dugaannya. Jika anda sudah berjaya suatu hari nnt, hlurkan sdkt bntuan kpd mereka yg kurg bernasib baik. Kita berkongsi bumi Allah ini..::

Walluhualam


Wednesday, November 16, 2011

Dugaan

bermacam2 dugaan yg aku alami spnjg smstr 1 nie..
xputus2 aku di uji..
bkn nak mengeluh, bkn nak mengadu domba,,
kekadang, terasa letih sngt ble terlalu bnyk ujian dtg bertandang..
tak abez satu, di tambah plk satu..
berkali2 mengingatkn diri, ujian dtg drp Nya..
kerna Dia ingtkn kite, sygkn kite.
ujian diberikan, kerna ada kemanisan yg Allah nak bgi di hujung nya..
dikala hati trlalu sedih ditmbh teman2 tmpt berpaut tiada di sisi,
tringt pesan mak, sujud dan doa hanya pada yang Esa,
dia suka mndgr doa hambaNya..

------------------------------------------------------------------------------

kptsn mara msh trgntung..mgkn perkhabaran gmbire tuh lmbt tibe tok aku..so think positive je laa..keje dan assgmnt da berpusu-pusu mngmbil no gilirn..klo x dilayan kang, nnt riuh plk sume kje2 tuh,,mklm la, sume nak cpt kan..buat sume assignmnt, sabar taw, anda akan dilayan sbntr lagi..ting tong..

ble da srabut ngn assgnmt yg mnx dilayan, de plk sestgh pihak yg ag menyerabutkan lagi kepala. apa yg cube saya nak tekankn di sni ye para pembaca skalian, please be responsible on your work. jgn men lepas tgn jew. xkisah la kje ape skalipun. klo x amek ksh, xbergerak, da smallest thing will bcome da biggest thing at da end. haa speakang mat sulih sudey. saya ni bkn ske sngt nak luah prasaan jiwa raga kt alam maya nie, kt fb ke pe kew, tp pd stu tahap, sy amat mghrpkan bhwsanya, kaedah nie dpt dijadikan sbgai satu cara utk menympaikan apa yg dirasa, agar prkara itu dpt diperbaiki. ok.

now, topik berubah. topik strusnya, tntg mslh kaum wanita. bkn nak kte dr perfect, but pe slhnye saling menegur, and at one time, muhasabah diri sndr gak agar x jdi sprti apa yg xdisukai. nie umum, x point kt spe2..sbb rmai je yg mcm nie, bdk skolah kew, bdk u kew..
as a woman, ecspecially melayu, kte berpegang pada adat. mksdnye, wanita tuh haruslah bersopan santun, bek tuturnye, perlakuan nye, bkn soh jln tduk 24 hours, or jln kepit2, nope, but please jge bicara agr nmpk kewanitaan nye di situ. and ada sekelumit ase malu dlm stp ape yg dibuat, mahupun yg kluar dr mulut. nk ckp, nak buat ape2, pk prasaan org len. idup atas dunia ni, bersme2 manusia yg juge ada hati dan prasaan, bukn nye nyet2 yg bergayut di pokok x de prasaan tuh. coOl..cOol..
ok, smbg sket ag,
org kte, snjata yg plg tajam adalah lidah. lidah x bertulang, wanita bnyk msuk neraka sbb mulut. bnyk mngumpat, cot cet cot cet, dan sbgai nye (alamak, ak pn 2x5 je)
tp, para pmbce skalian, jgnla wat prkara yg boleh mndtgkan umpat cela org lain.
jgn mngmbil ksmpatan atas kebaikkn yg ditunjukkn oleh org len. haaa, nie oden x gemor nie, bnyk da oden tgk, org bek dibuli2 oleh org jahat.
klo la sume org bermulut puaka, maka tiada la manusia bek di ats bumi nie.
cnth situasi:
-----------------
ali: botak, aku nak g psr mlm r.

botak: blikan aku nasi ayam, ayam percik, tongkeng ayam, karipap, air cincau, kebab, and samosa erk. klo de popcorn, blikan sbngks, aku nak mkn smbl tgk indusetan.

ali: ko de kaki kan? g bli sndr. ko ingt aku ni lahir utk blikan satu psr mlm tuh tok kau.

------------------
tuh cnth jew. korg pn mst penah alami, atau menyaksikan prkra2 yg seumpama dgn nye. prkara2 yg boleh menyeksa jiwa lara idup mnusia len. klo x penah, mkne nye korg mst insan yg mmbuli insan yg len..heee xde la, gurau2..

tuh satu hal. n satu hal lagi, aku ase, da slalu sngt da jmpe insan2 yg ske sngt angkt bakul, angkt troli dan seumpamanya sndr,,
ayat2 sprti "mamat tuh pndang aku x brkelip2 laa dr td", ataupun "si roy slalu like status aku kt fb" mahupun " boboi tuh, sket2 nak tego aku jew, rmai je pmpuan len kt situ, tp die tego aku sorg"
klo ayat2 sprti di atas didendangkn di telinge oleh org yg sme, berkali2, anda akan rse kan, apa yg cube dismpaikan adalah, smua lelaki dlm dunya ni syok abez kt die. die sje. xde pompuan len yg standing die.
nk ckp pe pn, tuh hak masing2, mlut pn masng2..klo mnde tuh skali dua, mgkn ley trime, tp klo da slalu sngt, bley bernanah tinge org len dibuatnye..
cube laa apa yg dikatakan tuh adlh xsperti yg dikatakan.
cnthnye, "mamat tuh pndng aku x berkelip2 dr td", skali anda pndng mamat tuh, anda pndang kawn anda yg bercerita tuh, anda perhatikan btul2..lorh, ptt laa mamat tuh pndng x berkelip, bdk nie pkai bju terbalik ngupenye...
xpn..
" boboi tuh asyk tego aku jew, pmpuan len x tego pn" tp sbenarnye, die yg slalu tego si boboi tuh dlu..
dan sbgai nye..

skali lagi nak tegaskan, ni bkn tok spe2...ni mnde yg sngt umum, yg slalu sngt kte nmpk. n sbnr2nye, apa shj yg anda post kt fb, boleh mnggmbrkn siapa anda.
so please, wanita2 skalian. tingkatkan prestasi kurgkan kontrobesi..
yg pntg, relax sudaaa~~~

maaf jika termakan dek hati. ini hanya pendpt peribadi utk bimbingan diri, dan buat sesiapa yg mmbca. jika anda merasakan, perkara ini benar, dan tidak salah, apa salahnye kita berubah.
yang bek dr Allah, yg bruk itu, dtgnya dr kelemahan saya sndr.
Wallahu'alam..




Monday, November 14, 2011

suatu petang


pg2 ag kwn se-kmph de msg..
maw dtg ukm, maw jmpe..
waaaa...da hmpir 4 tahun kowt kitorg x jmpe..
sembg pn kt ym or fb..
tuh pn jrang sngt3....

ps abez klas, die msg, maw dtg tghri..
nsb bek xde klaz ptg tuh..
ble die smpai, laju2 g kt car park..
dr jauh da nmpk die sngih2..
mnde prtme yg die ckp.."npe faz makin kurus nie?"
wawawawa
O-O <--idung kembang!
kurus kew? ase2 nye xdela brbeza sngt kot skrg n 4 thn lps..

lps da sembang duk dak duk dak..
die tnye ag "btul faz...asal kurus sngt nie? ssh sngt ke bljr?"
mcm oden nie gemok ngat tyme mtrk dlu..
sbb curios sngt, oden pn laju2 slongkar album tyme mtrk dlu..
meh compare meh,,,


gmbr kurg clear. mklmla, 4thn lps de kamera 1.0megapixel jew..

ok, ni gmbr trbru, bbrpa ari lps..
maaf, gmbr tgkp sndr, hehehe...koya kjp tyme tuh,,

lihat..tiada beza bkn?
bezanye, dlu pkai tdung selekeh sket, mklm la, xtaw bepecen2 ag..
skrg ok la sket..wlaupun xuptodate pecen nye tuh...
n mgkn juge fktor kamera yg menangkap..

ni bkn kali prtme komen sbegini di dgr..
sblm nie pn de sdre mre yg tego..
kwn2 yg uda lme pn de tego gak..
de sorg kwn ckp, mgkn jugak sbb penah pkai braces, so muke len sket..
mgkn gak kot..

lps bwk kwn melawat ukm, n singgh bandar bru bangi kjp..
kami pun pulng..
pulg dgn mmbwa azam, maw menambahkan kilo2 badan nie
agr tidak kelihatan sprti btang pnyapu sngt (spupu yg ckp)
iyyeah~

p/s: azam 2012, maw nek 4-5 kg..chaiyok!

Cinta Harus Memiliki

Smlman x dpt tenet..
woo, ingtkn lappy yg prob..ngupenye mmg tenet ukm yg prob..
nasb bek..
nek bas td, trdgr lagu anuar zain..
laju2 dload..mklm laa, tenet da sihat smula..
ini liriknya..

Sejauh ku berlari
Meninggalkan dirimu
Masih bayanganmu yang menawan

Sekuat ku mencuba
Melupakanmu kasih
Lalu mengapa ku tak snggup

Adakah waktu tak berpihak
Atau mmg sudah jalannya
Utk kita trpisah..selamanya..

Ku tak percya kita
Cinta tak harus memiliki
Lalu mengapa...Hati terasa sakit..

Sekeras ku berfikir
Mencari alasannya
Semakin jauh ku terluka

Adakah waktu tak berpihak
atau mmg sudah jalannnya
utk kte berpisah..
ohh..

ku tak percaya kita
terpisah kerana berbeda
ku cuma berdiri kaku hamoa
kau didakap mesra oleh si dia
semuanya pudar tak bermaya

(dan kau kembali cuba merawat hati)
(Ku bingung dikau kah atau aku yg kecewa)
Meraih simpati
Apa yang mengaburi tafsiranmu
Cintaku atau kebebasanmu itu
takkan ku ulangi

(dan kau kembali cuba merawat hati)
(Ku bingung dikau kah atau aku yang kecewa)
meraih simpati
apa yang mengaburi tafsiranmu
(cintaku) atau batas kebebasanmu itu
takkan ku ulangi

p/s: makin bnyk tgk vdeo mat luthfi, bley jtuh hati kt dak tuh..
ihikz.. :P

Sunday, November 13, 2011

kenapa?

Smlm de trpk, npe sistem kt mesia nie xley wat sme mcm sistem kt ngra2 maju. apa kurg nye kte? conthnye, npe sistem pngangkutn kte xley wat cm uk or jepun. klo kt sne, tren or bas akan smpai TEPAT pd mse nye. klo dlm jadual tulis 12.00, kol 1200 laaa tren@bas tuh smpai. istilah delay diorg, klo diorg trlmbt 1 minit. 1minit pn da mcm 1jam kt sne..mmg jrg giler2 nak delay kt sne..compare kt mesia, bas awam mne de jadual. trcongok la kte nak tgu bas.kdg2 xyh tgu da de, kdg2 kne tgu berminit2, kdg2 stgh jam, kdg2 sejam skali..fiuuuu... tuh blom ag bab ktm..hurm, sume da mklm laa bab ktm tuh, klo die smpai on time, mmg potong jari laa..klo delay sminit, mmg tukar nme laa ktm tuh gamak nye,,istilah delay tok ktm adlah 15 min, 30 mint, ataupn sejam..org jepun dtg sni, mst geleng pale..

persoalan nye, npe jdi bgini?

xckup bajet kah? atau kurg tenaga pakar kah? atau tiada tknologi kah?

tringt kata2 pnsyrah tyme undergrade dlu, 'spttnye, sume gol. cerdik pndai ptt berada di field, bkn ddk dalam blk berekon. aplikasi kmhrn dan pngtahuan yg mereka ada. klo ddk dlm blk, ngdap bku jew, cm mne nak majukan ngr"

yup, totally agree! stp kali nek ktm, mst ase trbako. mst akan trpk, nak aplikasi OR dlm sistem ktm nie...adoyai,,,

sje membebel sblm pulang ke ukm...
tata

Saturday, November 12, 2011

Yang Ku Tahu Cinta Itu Indah ♥

Tak pernah aku membayangkannya
Bila insan sedang patah hati
Kali ini ku rasakan sesungguhnya

Siang hari ku bagaikan malam
Pelangi pun berwarna kan gelap
Ini kah yang dinamakan patah hati

Tak ingin ku jalani cinta yang begini
Yang ku tahu cinta itu indah
Tak ingin ku rasakan jiwa yang tak tenang
Ku mau kau tetap disisiku

Dan tak ingin ku rasakan
Jiwa yang tak tenang
Ku mau kau tetap disisiku

Siang hariku bagaikan malam

Pelangi pun berwarnakan gelap...

Thursday, November 10, 2011

Cerita de HUKM

Hmpir seharian mnjdi penunggu setia di hukm..pelbagai ragam, dpt dilihat..
mcm bse la, klo nme pn ospital krjn, x sah klo x berejam2 kt situ..
cerita bermula begini..

ptg td, dpt pggln tepon dr kak mar (spupuku) mngatakan keadaan abg ed (spupuku jua) tidak chat.. maka, pertolongan ibuku amat2 diperlukan utk mmbwa abg ed ke ospital..
sesampainye di ospital, dlm kol 6 ptg, trus kami brjmpe dgn isteri abg ed iaitu kak imah..tgu pnye tgu, mgrb pn tbe. ps solt, prot cerrukk craaakkk cruuukkk crrraaakk..laju2 g crik tmpt jual mknn..nasb bek de kdai jual brger..tp kami x bli brger, kami bli roti john..aum!
kmdian, kami pn tgu di ruang menunggu..yg x bes nye, kt situ xde tv,,so niat nak tgk cter arahan aaron aziz mlm nie, kksih awal dan akhr, kt tv 9 trbntut...sob3..
thp kebosann yg agk mksima, kiter pn mnyusup msk ke dlm wad kcmsn trsbut..(wlaupun sbnrnye xdibenarkn msk, tp xpe, cube nsb, mne taw lps)..tp trnyata, ngojo sonang jew nak menyelinap dlm wad tuh,,bkn de pe pn..
lps tgk keadaan abg ed, kte pn temankn kak imah yg setia mnunggu suami die...smbl tuh usha2 pe yg brlaku dlm wad kcmasan tu..
first dgr tangisan kanak2..nrmal la tuh, bdk2 takut jarum, sakit dan sbgainya...second, nmpk de seorg remaja india, lelaki, sdg mengaduh kesakitan..mule2 tuh ignore ag, tbe2 die mnjerit..skali, dlm jrk lbey kurang 5 mter, kte tgk 2 jari die da putus..tgl sprh je jari antu n jari manis die..trus kter berpaling, ngdap dinding, x snggp woo tgk jari yg berlumuran darah, n ec jari die meleleh2...sngt mngerikan..

third, mlihat bgaimana skmplan dr pelatih mnjlnkan 'tugasnya'..klo kte dr, da lme tempik kt situ...serabut alam dibuatnye..kehulu kehilir, xd wat pape, kdg2 bley plk die wt roadshow kt ospital, men tirai, men katil..aduii mcm mne la nasb pskt nnt.. de sorg dr pelatih tuh, dok ketuk2 tgn pskit, nak crik urat, nak cucuk jarum, die ktok2, xjmpe, die ketok lagi, pn x jmpe, da 4 5 kali die ketuk, die telek tgn org tuh, pn x jmpe..dtg plk kwn die ag sorg, wt xtvt yg sme.. smpai 5 org dr pelatih berkerumun kt ktil tuh smata2 nak tgk kwn die cucuk jarum kt tgn, tp x jmpe org..laz2 dtg sorg pembantu ospital (bkn dr mahupun jururawat) yg ajr diorg msukkan jarum..apa kes ni kak..pmbantu ospital ag pro..yg xley blah nye, ble die nmpk kte dok pndng die, die wt muka siyes, wat2 bce data pskit..lalu dpn kte, ngn muka penuh cnfdnt, n die la org plg busy, kunun nye, lek2 suda dik non...sy da taw awk dr pelatih,,.

bkn nak ngutuk, kte pn taw die msih bljr. n dlm proses pmbelajaran. tp cra die x kne. jgn jadikan tgn pesakit sbgai eksperimen anda. klo x taw, mnx dr yg berpngalaman utk ajar, cm mano nak crik urat,,,klo skali x jmpe, mnx die ajr ag..smpai anda btul2 yakin tok melakukan prkara itu. jgn da bljr teori, trus nak aplikasi kt tgn org..org tuh da la sakit, awk wat g2 plk,,bertambah2 skit la org tuh.. klo nak test, test kt tgn awk sndr, ataupun wat sesama kwn awk..klo salah, tgn kwn korg sndr, bkn tgn pskit..

begitulah kisah shari di ukm
nak tulis blog ni pn smpai trtdo2..sabo je laa..
k la, nak g mnx sign bagai...daa~

Monday, November 7, 2011

Aidiladha dan Korban


Raya thn nie mcm bse jew..xsemeriah raya aidilfitri..tp masih ag beraya
pg2, ngadp tv, mkn2, then tdo.hehe
petang2 bru g uma spupu spapat smpai mlm
mkn sup mmg x ingt..xde gune sudu nye, makan sup gune tgn je trus,,
makn smpai tekak pn ase skit..hebat2..
zaassss..

-----------------------------------------------------------

Sebuah penulisan yg serius.
Open your mind, n think.
Hnya pendapat peribadi,

Bbrpa hari sblm mnjelang aidiladha, pihak ptptn mmbuat pengumuman utk menghentikan pnjamn nya kepda pelajar akan dtg, kerna beban utang dan pinjaman yang tidak dibyr oleh peminjam. nmun, kptsn ini msh blom muktamad, bergntung kpd persetujuan krjn.

bru2 ini, mara juga menundakan kptsn utk mmberikan pnjaman nya kpd pljr pasca siswazah pd trkh yg akan diberitahu kelak.

jpa juge telah mengetatkan pngmbilan pljr tajaan nya.

pljr tjaan kptm d luar ngr, mnerima elaun bulann lewat dr tarkh yg spttnye, mnyebabkn mrka trpksa ikat perut dan berjimat smntra mnuggu elaun di masukkan..

ini kisah pinjaman dan tajaan,

pngmbilan kakitangan krjn dibekukan shgga bulan 12. pljr kptm yg pulng dr luar ngr, masih blom dipanggil utk menjawat jwtn sbgai tenaga pengajar walaupun sudah hmpir 4 bulan mengganggur.

ini kisah pekerjaan.

persoalannya, apakah nasib anak anak kte pada masa akan datang, jika pinjaman pelajaran dibekukan, pekerjaan sukar diperoleh. brp peratus pelajar yg meminjam dgn ptptn utk mnyambung pljrn? jika pinjaman dibekukan, bgaimana mereka ingin mneruskn cita2? adakah harus mnharapkan ibu bapa spnuh nya? atau adakah smua akan mndpt tajaan? jika kluarga yg mmpunyai tnggungan yg rmai, bgaimana mereka ingin mmbyr yurn pengajian yg bernilaian ribuan ringgit? mgkn di masa akan dtg, kita akan lihat, rmai peljr degree yg trpksa bekerja utk menmpung yurn, dan makin rmai graduan yg mengganggur akibat sukr mndptkan kerja.

siapa yg perlu dipertanggungjwbkn ? tidak perlu diulas pnjg mengenai prkra ini. lihat, pndang dan dgr..kmudian tafsirkan..
adakh mereka perlu berkorban?

wallahualam.


Sunday, November 6, 2011

1Hari Sblm Raya

Sprti biasa, mnjelang hari raya, kaum wanita laa yg gebuk gebak sibuk bli brg tok masak..kte n mak kte pn x trlepas..tp kali nie, destinasi mmbli brg bukan pasar tani, tp pasar chow kit..urgh! kte mmg x suke sngt g psr chow kit, sesak..leby2 ag tyme nak rye nie, ag rr..double triple mnusia kt sne..tp pe bley buat ikut je arahan ibu.. i i captain! maka bermula laa perjalann ke chow kit bersma ibu n spupu ku, kak mar..

nsb bek sng nak parking, ble masuk je psr tuh, zasss da terasa bahang die..ngan mnusia berhimpit2..yg x ley blah nye, jln da la smpit, tp de gak umat yg ske menerbang-nerbangkan tngn menepis2 org kt tepi..iskh, xley dok diam tgn org tuh..mcm die je nak lalu kt c2..da mcm berenang pn de gak. de gak yg cbok menolak blkg kte..die x nmpk yg org pnuh kt dpn, die cbok tolak bdn kte..rimas2..de skali tuh, ngn bli sayur, tbe2 boleh de org tolak kte, smpai bergerak kte kt meja sayur tuh..huu lawak2..nak marah x ley, sbb yg wat tuh mst gol. mkck2 n nenek..sabo je laa nak erk...

sesudah bli brg, gotong royong msk sup gebok n laksa penang bermula. lokasi, uma sepupuku, kak imah.. smpai kt uma tuh, tgk anak spupu yg de, pergh, da mcm pasukan bola spak..berterabur bdk2 nie..da laa kementot2 ag sume nye..tyme nk msk plk, dapo xley berfungsi. maka, mak n spupu g r kuar bli dapo bru..kter ditugaskan utk jaga 8 bdk hingusan yg xkurg lasak nye..dengan segala kuasa yg de, semua nye diarahkan tdo, utk memudahkan keje kte..huhu maka tumbangla ksmua mereka, kecuali de sorg nie.. degil naaa x mo tdo..laz2, die yg jdik peneman kte, mghilang kebosann yg de..cak!

Cami n kak ela

nsb bek cami pn ske bergmbr..heee conok wooOo...

buat smua umat Islam, SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA
daaa~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...