Friday, September 11, 2015

Kadet PTD 2015 Ep. 1

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.

3 bulan menempuh hidup, atas nama seorang kadet pegawai tadbir diplomatik.
Catatan ini untuk tatapan diri, disamping pedoman untuk kadet yang akan datang, mungkin.

Masa terluang yang ada, hanya untuk berehat, kerna masa sepenuh nya dipenuhi dengan aktiviti,
mahupun assignment.. :(

-- Part 1 --


24th May 2015.

Tarikh dinanti. Keperluan lengkap sebulan awal. Buka beg, ttp beg, keluar stp hari hnya untuk memenuhi list brg yang xpernah pernah complete. Just want to share brg2 penting yg perlu dibawa.

Sport Attires:
1) Tshirt hitam atleast bwk 4 helai
2) Track bottom hitam atleast 4 helai.
3) Tudung hitam atleast 4 helai
4) Sport shoe
5) water shoe

Formal attires:
1) Baju kurung 8 pasang
2) Baju batik 2 pasang
3) Kemeja putih 2 helai
4) Court shoe
5) Kain hitam
6) Name tag

Casual attires:
1) Kasut bertutup
2) Blouse sehelai dua da memadai

Keperluan lain:
1) Stokin sukan
2) Skin color socks
3) Kain dalam
4) Payung & Ponco
5) Torchlight
6) Sunblock
7) Peralatan & Pakaian mandi

Ini hanya keperluan wajib semasa kelas selama 6 bulan di INTAN Kiara. For our batch, kitorg kne attend 6 months modul akademik di INTAN for 6 months and modul luar kt Sabah for 4 months. Which is, semua peralatan keperluan aku xprepare pape ag stakat ni.

First day dtg, pastikan Kadet pakai formal attire, with name tag Hitam Putih, court shoe yang memenuhi syarat, hitam, tumit x melebihi 2 inci, n kosong tnpa reben or corak2. Oh ye, pkai kain dalam sekali, n jangan pakai blazer. PL (perunding latihan) or PLK (perunding latihan kanan) akan suruh korg tukar/carik kasut, kain dalam immediately on that day jgk. N bukak blazer if korg pkai blazer msa pendftrn.

First2 sampai, beratur dlu kt dewan, untuk proses isi borang. Klo x silap ade 6 kaunter berbeza, kaunter yuran, kaunter bmi, kaunter baju, kaunter serahan borang detail diri, borang serahan sijil. Sblm masuk tuh, korg da kne buat medical check up, klo x fit, xley masuk. Klo ade masalah kesihatan, akan ade pemeriksaan lanjutan. Sbb ape kena btol2 fit, sbb aktiviti kt sni super lelah, and tntut 100% kesihatan yang superb power. Believe me. Korg akan caye bila mana hri first da kne menapak dr dewan serbaguna ke asrama panjat bukit 45 degree dengan court shoe, ulang alik angkt beg besar2 berpluh kilo, xsmpat unpack da kne kmpul. INTAN ni kaya ngan anak tangga. Jgn riso, sini tmpt yg paling ideal nak trun kan berat badan.

Ok, kita masuk part happy skit.

Xnk laa takut2 kan readers.
Bilik die best gile2. Ekon mmg membuai, sjuk mcm dok london, peti es ade, tv pn ade. cuma nya, nasib2 laa klo ade yg dpt peti/tv yg kcik or besar. yg x best, channel tv tuh di kawal spnuh nye oleh control room, n ley tgk 3 channel je dlm satu mase, FOx, tv3 and tv1. ok la tuh kan. bkn slalu dok blk pn nak layan tv. toilet cntik, tilam empuk, meja study pn ok. ade balkoni tok sidai baju. So korg jgn riso psl penginapan, everything just fine. Melenakan klo weeknd xde ppe aktiviti. Makanan kt dewan makan pn mampu menggemok kan. Sdap dan lazat. Xheran bdk2 kadet ni ley gemok wlaupun da daki anak tngga batu caves hari2. tp, klo korg ada alergi seafood, diorg mmg xasingkan, so tnggungjwb sndr utk plh mknn yg sswai. or prepare ubat alergik bnyk2.

Kitorg masuk ari ahad, ari isnin de ice breaking, n hafal lagu dpa. Blazer da tempah awl2 mse tklimat. Mase pendaftrn da beli amek blazer tuh if da siap. Oh, lagu dpa tuh mmg sngt ssh ye dihafal utk permulaan. Ayat pertma pn asik terlupe je wlau pn da ulang like 20x. Siyes.

Ni lirik lagu utk pnduan:

Sentiasa selangkah dihadapan
Dijadikan pedoman
Itulah iltizam kami peserta
diploma Pengurusan Awam

Keteguhan sahsiah dan pekerti
lambang keunggulan ptd
kesopanan serta kesusilaan jadi keutamaan

kami berikrar terus berusaha
menjiwai keunggulan
sifat mulia teguhkan ketrampilan
asas kearah kecemerlangan

perkhidmatan tadbir diplomatik
jasa kepada pertiwi
meneruskan tradisi ini
aspirasi dan komitmen kami.

Next episode, UKJK and Group Integration!


3 comments:

  1. Salam.sis blh bg alamat emel tak utk sy contact dgn sis.tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi sis..
      klo nak tnye ppe, juz emel k. fazilabuyung@gmail.com

      Delete
  2. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...